Bugun...



Tarihi AKMONİA ilk Turistlere Kapılarını Açtı

Uşak Banaz'ın Tarih kokan Köyü Akmonia bu sabah İstanbul ve Kocaali'den Gelen Gezi Yorum isimli 40 kişilik kafileye Gülevli tepelerinin sırtlarında doğan Güneşle birlikte HOŞGELDİN ışıklarını saçtı

facebook-paylas
Güncelleme: 07-05-2021 01:19:08 Tarih: 06-10-2020 01:53

Tarihi AKMONİA ilk Turistlere Kapılarını Açtı

 AKMONİA Uşak'ın Banaz ilçesinin Ahat Köyü'nde bulunan bir antik yerleşim birimidir. Aynı zamanda Roma Katolik Kilisesi hiyerarşisi içerisinde Akmonya bir ünvansal piskoposluktur.Banaz ovasının (antik dönemdeki adıyla Panasion) kuzey-doğusunda ve Burgaz Dağlarının kuzey ucunda kuzey-batıya doğru yerleşmiştir. Şehrin kalesi tepede ve gerçekten korunaklı bir yerdedir. 
Bununla birlikte birçok Televizyon proğramlarına köy konuk olmuş,Fakat Turizme kazandırmak yerli ve yabancı turistlerin bu tarih meşelasi köyü ziyaret edilmesi için herhangi bir atılım ve caba gösterilmemiştir.Röportajımızda Kudret Turizm Yetkilisi Sebahattin Tomrukcu'yla yaptığımız söyleyişide,AKMONİA ile ilgili birkaç Tv kanallarında tarihinden bahsedince,karar verip gezilmeyen gidilmeyen yerleri gör amaçlı Kocaeli Geziyorum Grubu adı altında buraya geldiklerini söyledi.Bundan sonra ayda bir defa da olsa bu köye mutlaka Tur düzenliyeceklerini dile getiren TOMRUKCU, Ulaşabilidiğimiz Tur şirketlerine ve Tur rehberlerine buralardan bahsederek mutlaka ismini TURİZM rehberleri arasında yer aldırmaya gayret göstereceğiz Kendisine ulaştığımız Köy muhtarı Özhan beyin bu konuda cabalarını takdir ediyorum.AKMONİA tarihini gün yüzüne çıkartmak ve Turizm e kazandırmak için bize sıcak kanlı dosthane yaklaşımlarda bulundu dedi.
Öte yandan Muhtar Özhan Uğuz ve Ahat köyü Halkı Gezi Yorum grubuna kahvaltı hazırlad. Köy konağının bahçesinde hazırlanan Kahvalti menüsünde Uşka'ın olmaz sa olmazı TARHANA Çorbası kafile tarafından 10 üzerinden 10 alarak Uşak ilini birkez daha onurlandır.
Kahvaltını bitiren konuklar Konak önüne açılan Halk pazarından TARHANA, kuru biber, kabak, erişte, salça, fasulye vs gibi kuru aşlık alırken,Köylüyede bi nevi kazanç kapısı oldu.Alışverişler ve kahvaltı bittikten sonra AKMONİA tepesine doğru hareket eden turistler, belirli bir nokta da otobüslerinden inerek hem sabah sporu hem AKMONİA 'nın mis gibi temiz havasını teneffüs etme imkanı buldular.
Rehber Nur Sema Sarı AKMONİA köyünü ve içinde bulunan tiyatrosundan gladyatörler dövüşlerine, ilk paranın lidyalılar tarafından burada basıldığına dair anlatım yaparken,
Bir takım eksiklikleri de Ahat Köyü eski Muhtarı İbrahim Aybey tamamladı.Hem köylülerden hem tarihinden etkilenen ve keyif alan kafile Türküler söyleyip Halay çektiler.AKMONiA dan ayrılırken birkez daha buraya geleceklerini ifade eden Turistler,Uşak'ın bir başka tarih kenti ulubeye doğru hareket ettiler.
ÜHA / Ramazan ARIBIÇAK







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI